Sukker

C7pa6llcb8qq8njp810y

Du kender sikkert udtrykket “den søde tand”, som de fleste af os har - nemlig lyst til noget sødt. Desværre er der ikke ret meget godt at sige om sukker, fordi vores krop slet ikke har brug for sukker. Sukker indeholder slet ingen vitaminer og mineraler. Det vil sige, at den ikke tilfører kroppen noget som helst andet end overvægt og hul i tænderne.

Small pfpnus40bjjdmcp4pkek

Farven på sukker

Ligesom med brød er det ikke farven, der bestemmer om sukker er sundt eller usundt. Rørsukker, sirup og honning er lige så usundt som hvidt sukker. 

Sukker i frisk frugt

Sukker fra frugt er ikke sundere en andet sukker. Men til gengæld indeholder frugt vitaminer, mineraler og fibre, og derfor får kroppen næringsstoffer. Frugtsukker optages også langsommere i kroppen end almindelig sukker, og derfor holdes blodsukkerbalancen stabil.

Sukker i tørret frugt

Tørret frugt som for eksempel rosiner, dadler og abrikoser har store koncentrerede mængder af sukker. Faktisk kan tørret frugt indeholde 6-7 gange mere sukker end samme mængde frisk frugt. Så man kan sige, at det er “sundt slik” med mange kalorier. Det er bedre end slik, men det må ikke spises i stedet for frisk frugt.

Small cdk9utnvfgbekwiqlwze

Naturligt sukker

I mange fødevarer er der naturligt sukker. Kerner og mel indeholder naturligt sukker, så derfor er der sukker i brød, men det er i så små mængder at det ikke opfattes som usundt.

“Tilsat sukker” i store mængder er til gengæld noget, du skal være opmærksom på. Det er sukker der kommes i produkter som f.eks. kager, sodavand og marmelade - og selvfølgelig slik.