Motion

Det er meget vigtigt for kroppen at dyrke motion. Motion kan være alt fra at gå eller cykle til skole, tage trappen i stedet for elevatoren og gå til en holdsport som f.eks. fodbold, svømning eller gymnastik. Et aktivt frikvarter tæller også med i motionsregnskabet.

Small ge6fnoi7xepiu6ielo4g

Alt er bedre end ingenting, men det bedste er naturligvis, hvis du finder dig en sport at gå til nogle gange om ugen og så ellers bevæge dig i din hverdag. Børn skal faktisk bevæge sig mindst 1 time om dagen og gerne mere.  

Daglig bevægelse er afgørende for børns sundhed, bl.a. fordi børn opbygger muskler og knogler, mens de vokser. Aktive børn trives bedre, har mere energi og er mindre syge. Og hvis man er aktiv som barn kan det betyde mindre alvorlige sygdomme som voksen.

Så selvom både fjernsyn og computer er sjovt og spændende, skal der stadig være plads til bevægelse hver dag.

Forbrænding
Når du dyrker sport bruger din krop energi. Jo mere og hårdere du bevæger dig, jo flere kalorier forbrænder du. Så skal du ud og spille fodboldkamp eller til svømning, er det en god idé at spise lidt mad inden. Det kan være en banan eller en skive fuldkornsbrød. Det er fyldt med de langsomme kulhydrater og fibre, der giver dig energi, mæthed og udholdenhed. 

Full fx8oo28p0dvbsblhshwa

Kroppens energiregnskab

Kroppens energiregnskab
At bruge energi er det samme som at forbrænde kalorier eller kilojoule som det også kan hedde. 

Kroppen fungerer som et simpelt regnestykke. Den energi, altså den mad du spiser i løbet af en dag, skal forbrændes. Hvis du spiser mere, end du forbrænder, tager du på i vægt, og spiser du mindre mad, end du forbrænder, taber du dig i vægt. 

Hele døgnet bruger kroppen energi, bare ved at trække vejret, blinke med øjet eller regne 2 + 2 = 4. Så kroppen har en automatisk forbrænding.  

Men derudover skal der motion og bevægelse til for at forbrænde noget mere energi. Nogle dage spiser vi mere mad og mere usundt end andre dage, og så er det godt at være opmærksom på, hvor meget bevægelse der er på de dage.