Sanserne

Dh1tmmambk1fqbxe3pyr

Vores evner til at se, lugte, smage, føle og høre er alle med til at forme vores indtryk af maden – både før vi putter den i munden, og når vi begynder at tygge den. Bliv klogere på hvorfor tænderne løber i vand når du ser på en citron…


Small yurl5tdy8gbfiarjya4w

Se
Ser vi på et stykke brød, får vi en idé om, at skorpen er sprød, om det ser ud til at være blødt at tygge, er luftigt, knasende eller måske sejt, friskt og indbydende. Øjnene giver os et klart signal om, hvad vi putter i munden. Hvis vi lukker øjnene, kan det være svært at finde ud af, hvad vi egentlig tygger på. 

Lugte
Lugtesansen spiller den største rolle for, om vi kan lide maden. Måske har du oplevet at være så forkølet, at næsen er stoppet helt til. Så smager maden ikke af ret meget. Det er fordi, du kun får smagsindtrykket fra tungen og ikke kan modtage indtrykkene fra næsen. Med lugtesansen opfatter vi andre stoffer i maden, som er med til at give det smag. Stofferne trænger via mundhulen op i næsen, hvor lugtecentrene sidder øverst oppe (lugtesansen).

Smage
Når brødet kommer i munden, og vi begynder at tygge det, fortsætter sanserne med at fortælle os om brødet. Med smagsløgene på tungen (smagssansen) bestemmer vi, hvor surt, sødt, bittert eller salt brødet er. 

Føle
Følesansen registrerer, hvordan brødets struktur brydes ned i munden. Har vi mulighed for at røre ved brødet, kan følesansen hjælpe os til yderligere at få et indtryk af brødet. At røre ved brødet fortæller os også, om det er varmt, koldt, hårdt eller blødt.

Høre
Vi hører meget tydeligt, når vi selv tygger og synker maden. Og høresansen hjælper os til at registrere, om f.eks. skorpen knaser, eller vi tygger i noget blødt. Indtryk fra alle sansesystemer sendes til hjernen, hvor der dannes et helhedsindtryk af brødet.